Lakberendezés

Alaprajztervezés újratöltve

Történetünk jó pár éve kezdődött. Mielőtt jelenlegi házunkba költöztünk, a budai agglomerációban laktunk. A hely gyönyörű volt, a település lakói kedvesek, amolyan mindenki ismer mindenkit típusú hely volt. Csak sajnos a bejutás a munkahelyre egy óra (kocsival), sok idő és benzin. Miután GYES-ről vissza akartam menni dolgozni, láttuk, hogy az ingázást nem fogjuk tudni megoldani, arról nem is beszélve, hogy a munkaidőm fél 5-ig tartott, a házunk közelében lévő óvoda pedig fél 5-kor zárt, és nem akartam az akkor 3 éves fiamat napi 2 órát utaztatni, viszont munkahelyet sem akartam váltani. Így 2011-ben elkezdtünk házat keresni. Fél év aktív keresés után akadtunk rá a mostani házunkra, Budapest egy külső kerületének kertvárosi részén. (Persze néztük az agglomerációt is, közelebb a munkahelyhez, de még ez is túl messze volt, ráadásul az infrastuktúra sokkal fejletlenebb.) A vásárlásnál szempont volt, hogy legyen a telken egy melléképület vagy garázs későbbi műhelynek, hely legalább egy autónak és az épület legyen 120 négyzetméter körüli (nagy hodályt nem akartunk), ideális esetben földszintes.

ház alaprajz

Sok házat megnéztünk, a legtöbbjük, ami a szükséges méretekkel rendelkezett, kétszintes volt, de mindegyik elbukott valamin. Sokszor kicsi volt a telek, túl zajos a szomszéd (asztalosműhely) vagy túl közel a kocsma. Mikor az ideálisra ráleltünk, már a kertbe lépve éreztük: Ez az! Pedig elég káoszos volt a kert, de ahogy a ház mögé értünk, kitárult a tér, a korábbiakhoz képest hatalmas volt a kert, nincs hátsó szomszéd, közel van bolt, iskola és földszintes a ház! Igaz, régen épült, de mivel úgyis fel akartuk újítani, így gyakorlatilag mindegy volt, hogy milyen belülről, már ha alapjaiban rendben van. Ennek megítéléséhez egyébként hívtunk egy építészt még a vásárlás előtt, ezt mindenképpen ajánlani tudom. Akkor ez olyan 20-30.000 Ft körül volt, de a ház vételárához képest semmiség. Ha ekkora összeget kifizet az ember, jó ha tudja, mire számíthat, mennyibe kerülne a tervezett felújítás nagyságrendileg, hogy ne érjenek később kellemetlen meglepetések. (Akkor két ház közül kellett döntenünk, volt az, amelyiket végül megvettünk: földszintes, de régi, felújítandó és volt a másik: kétszintes, de viszonylag új. Építész nélkül az újabb nagyon jó vételnek tűnt. Aztán az építész felvilágosított, hogy arra is sokat kellene költeni; kiderült, hogy a lábazathoz nem lábazati szigetelőt használtak, hanem simát, ami felszívja a vizet, a nyílászárókat a falsíkba nem úgy tették be, ahogy kellett volna és a két szint közé nem tettek lépéshang-szigetelést, így minden lehallatszott volna fentről. Ezeket laikusként nem vettük volna észre.)

Mivel a vétel után nem állt rendelkezésünkre a teljes összeg a felújításhoz, ezért néhány feltétlenül szükséges javítást (pl. villamos hálózat) és szépítészeti beavatkozást  elvégeztünk (eredetileg két lakásból állt az épület, ezt összenyitottuk egy ajtóval) és beköltöztünk. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult, ajánlom is azóta mindenkinek, aki fel akar újítani, hogy előtte egy ideig lakjon a házban. Meg lehet ismerni, hogy melyik a legnapsütésesebb, legmelegebb szoba, hol mekkora a zaj, mi az, ami pont úgy jó, ahogy van és mi az, amin mindenképpen változtatni kell.

Mutatom, ez nálunk hogyan történt. Ez a házunk eredeti alaprajza:

Meglévő alaprajz

(Az utca a rajz „felső” felén van, a kert az „alsón”, észak a „bal oldalon”.)

Amíg a beköltözés előtti munkák tartottak, kerestünk egy lakberendezőt, hogy kialakítsuk a későbbi alaprajzot. Ezek voltak az igényeink:

  • Két gyerekszoba, egy hálószoba, egy dolgozószoba
  • Étkezős konyha, nappalival valamennyire egybenyitva
  • Terasz, lehetőleg a konyhából megközelíthető
  • Gépészeti helyiségre nem volt szükségünk a lakótéren belül, mert van egy pincénk is, ahol ezek elhelyezhetőek.

Sok-sok konzultáció és terv (9 változat!) után kialakult egy általunk is elfogadott elképzelés:

Tervezett alaprajz lakberendező

Családi okok miatt néhány évre felfüggesztettük a felújítás-témát, ami azonban nagyon jót tett. Mert bár egész jónak éreztük az alaprajzot, két dolog nem tetszett benne:

  • A télikert (nagy költség megépíteni és nyáron irtó meleg, nem is lenne igazán kihasználva, pedig a fő napfényes helyisége a lakásnak)
  • A konyhából nem közvetlenül nyílik a terasz.

Így kidobtuk az egészet a kukába, és újra kezdtük, ezúttal magunk. Született is egy egész jó terv (ekkor már csak egy gyerekszobával terveztünk):

Tervezett alaprajz saját

Ezt követően jött az említett tesztelési fázis. Milyen lehet, ha a hálószoba az utca felöli fronton van? (Beköltözéskor a gyerekszoba került a fenti eredeti alaprajzon 05-el jelölt szobába, a hálószobánk a 13-as szobába.) Hamar kiderült, hogy ez nem járható út, mivel mi az év legalább a felében nyitott ablaknál alszunk, és az utcánk macskaköves, így hajnalban mintha puskaropogásra ébrednénk, ahogy elmegy egy autó az ablak alatt.

A következő lépést már az építésszel egyeztettük, aki kiszámolta, hogy a beépíthetőséggel a határhoz közel vagyunk (így az eredeti, lakberendező általi változat nem is működhetne). Az első beszélgetések között mutatott az építész egy olyan vázlatos rajzot, ahol a fürdőszoba a jelenlegi utcafronti bejárat helyén volt. Ez nagyon megfogott, elképzeltem, milyen szép, napfényes fürdőt lehetne így kialakítani, nem pedig csak egy sötét, ablaktalan zug lenne a fürdő. Ez után az alaprajz nagyjából adta magát: gyerekszoba, és dolgozószoba az utcafronton, hálószoba, nappali-étkező-konyha a kerti oldalon, a többi helyiség pedig a fennmaradó helyen. A kamrán sokat vacilláltunk, hogy legyen, vagy ne legyen. Született kamrás elrendezés is:

Tervezett alaprajz

Végül aztán mégis a kamra nélküli mellett döntöttünk. Ennek több oka is van:

  • Nem szoktunk befőzni, nem is tervezek ilyesmit.
  • Jelenleg a kamrában száraz élelmiszereket tárolunk, ezeket egy kamraszekrénybe is lehet.
  • A kamrában tárolunk még sok egyéb más dolgot is (tisztítószereket, ritkán használt dolgokat), ezeket egy gardróbszekrényben illetve a mosókonyhában is lehet.
  • Ha egyszer mégis befőzésre adnám a fejem, vagy üveg borokat szeretnénk tárolni, akkor annak a pincében jobb helye lesz.
  • Így több tárolóhelyet tudunk kialakítani a konyhában.
  • Tudtunk az emelt sütőnek helyet találni (ez a férjem kívánsága volt).

A fenti alaprajz most már többé-kevésbé végleges, a bútorozást kivéve (tekintettel arra, hogy az alaprajzot a kívánságaink alapján az építész vitte gépre, a bútorozás megrajzolását nem kérhettem tőle).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük