Lakberendezés

Kérdések, amiket egy felújítás/építkezés ELŐTT érdemes végiggondolni

Minden otthon kialakításánál a legfontosabbnak azt tartom, hogy a benne élők legyenek tisztában a saját igényeikkel. Ez triviálisnak tűnhet és az esetek egy jó részében az is, amíg olyanokat kell eldönteni, hogy a különálló konyhát preferáljuk vagy inkább amerikai jellegű nappali-étkező-konyha együttesre vágyunk. De ahogy sok más esetben is, az ördög itt is a részletekben rejlik. Lehet sok olyan szokásunk, ami akár nem is tudatosul, de ha nem vesszük figyelembe, gondokat okozhat a mindennapokban. Lehet, hogy még ekkor sem jövünk rá, hogy mi a hiba, csak azt vesszük észre, hogy például nem esnek kézre a dolgok, nem tudunk rendet tartani vagy felébresztenek bizonyos zajok. Pedig lehet, hogy ezek elkerülhetők lettek volna, ha alaposabban végig gondoljuk nem csak a majdani kialakítást, hanem a saját szükségleteinket is.

e9d4279dac3638dc2e125f730845194d
Kép forrása itt

Ha szeretnél egy testreszabott otthont, lapozz tovább, hogy megtudd, milyen kérdéseket kell megválaszolnod a tervezés megkezdése előtt.

Kezdjük az alapokkal, ezeket általában egy építész/lakberendező is felteszi az első találkozás alkalmával egy építkezés vagy nagyobb felújítás esetén:

Milyen helyiségekre van szükségünk?

Attól függően, hogy hányan és milyen korösszetételben lakunk a lakásban, változhatnak az igényeink a helyiségek számára és azok milyenségére vonatkozóan. Érdemes nem csak a jelenlegi életünkre fókuszálnunk, hanem a jövőre is előre gondolnunk. Még ha most egyedül is élünk, vegyük számításba, hogy milyen igényeink lennének egy párral együtt lakva, vagy ha most gyerek nélkül vagyunk, hogyan rendezkednénk be egy vagy két gyerekkel, ha jelenleg a gyerekeink kicsik, hogyan fogunk élni, ha nagyobbak lesznek, a baráti körükkel vagy esetleg később a párjukkal fogják tölteni a lakásban az időt. Persze lehet egy lakást csak a következő 5 évre tervezni, mondhatjuk, hogy utána úgyis elköltözünk, de soha nem tudhatjuk előre, mit hoz az élet, érdemes a jövőbeli igényeket is figyelembe vennünk, ha lehetőségünk van rá.

Ne csak magát a szobakiosztást gondoljuk végig, hanem azt is, hogy ideális esetben ezek milyen tájolásúak számunkra. Valószínű, hogy nem fogunk tudni minden úgy megvalósítani, ahogy ideális lenne, de jó, ha tudjuk az igényeket és a fontossági sorrendet, hogy ha kompromisszumot kell kötni, el tudjuk dönteni, hogy számunkra mi a legfontosabb és miből tudunk engedni.

Ha lehetőségünk van rá, legalább egy évig lakjunk a felújítandó lakásban, vagy – új építés esetén – aludjunk akár sátorban egy-két éjszakát a leendő ház helyén. Lehet, hogy ez furcsának tűnik és nem is mindig megoldható, de nagyon sok hozadéka lehet. Halljuk a zajokat, amik egyébként fel se tűnnének és ez befolyásolhatja a szobák házon belüli elhelyezését. Például kiderülhet, hogy a szomszéd kutyája túl közel van a leendő hálószobához és így hajnalban kutyaugatásra ébrendünk, vagy a csendesnek tűnő utca annyira nem is csendes, ha nyáron nyitott ablaknál szeretnénk aludni, hogy a szomszéd ház annyira leárnyékolja a mi házunkat télen, amikor alacsonyabban jár a nap, hogy a ház egyik oldalát nem is éri napsütés. Ezek egy részére egy jó építész biztos gondol a tervezés során, de jobb, ha mi is végiggondoljuk, mint ha a sokmilliós építkezés után derül ki, ezt nem így kellett volna. Ha egy évig a felújítandó házban tudunk lakni, akkor megfigyelhetjük a nap járását minden évszakban, érezni fogjuk, hogy mik azok, amiket szeretünk a házban és mi az, amin mindenképpen változtatni kell. Lehet, hogy ehhez be kell vállalnunk némi kényelmetlenséget, hogy nézzük az előző tulaj által felrakott régi csempét vagy egy szobával kevesebb van, mint amire szükségünk lenne, én azt mondom, mégis megéri.

Most pedig nézzük végig helyiségenként. Érdemes ezeket az igényeket a család minden tagjának igényeit minden helyiségnél figyelembe véve egy papírra felírni, mert nem csak a tervezés elején lesz rá szükség, amikor a szobák elhelyezkedését kell eldönteni, hanem a későbbi fázisokban is, például amikor a villamos tervezés készül vagy már a bútorokat válogatjuk.

Előszoba:

Mekkora a család? Egyszerre indul el reggelente mindenki, vagy külön-külön? Kell-e itt pl. babakocsit tárolni? Milyenek a szokásaink: akarjuk-e előző nap az előszobába kikészíteni a másnapi vinnivalót? Hol állunk meg kocsival? Szükséges-e, hogy a garázsból közvetlenük a házba érkezzünk? Fontos-e nekünk, hogy a ház melyik részére esik a bejárat (pl. vannak, akik nem szeretik, ha az utcáról látják, hogy kinyitják az ajtót és ezáltal kicsit bepillantanak a lakásba).

Nappali:

2d083cb4b090b7f6752b46dc294d8e96

Mire használjuk a nappalit? Csak TV-zésre vagy esetleg olvasásra? A vendégekkel itt ülünk le beszélgetni? Hányan szoktunk egyszerre használni? Milyen napszakokban használjuk főként? Például ha szeretünk reggelente/délelőtt a nappaliban TV-zni, akkor gondoljunk rá, hogy a felkelő nap ne süsse a TV képernyőjét vagy gondoskodjunk árnyékolásról. Ha szeretünk olvasgatni, akkor mindenképpen szükség lesz egy olvasólámpára, de ha varrni is itt ülünk le, vagy a kötögetés a hobbink, akkor annak is megfelelő világítás kell. Ha családi házat tervezünk, akkor fontos-e, hogy a nappali kertkapcsolatos legyen? Sokan erre rávágják, hogy természetesen, pedig ha megfigyelik a szokásaikat kiderülhet, hogy inkább a konyhából szerencsésebb megközelíteni a teraszt és a kertet (ha egyszerre a kettőből nem lehet), mert a teraszt főleg étkezésre használják és ez jelentősen megkönnyíti a terítés, felszolgálás folyamatát és mivel a nappaliban főleg esténként TV-znek, annyira nem is fontos a kertkapcsolat. Ha kisebb gyerekeink vannak, kell-e nekik egy kis sarkot a nappaliban kialakítani? Hacsak nem nyílik a nappaliból egy gyerekszoba/játszószoba és a nappali együtt van a konyhával, akkor érdemes valamelyikbe egy kis sarkot kijelölni a gyerekeknek, ahova tehetünk egy kisasztalt, néhány játékot, hiszen úgyis ott szeretnének lenni, ahol mi vagyunk, a játékok előbb-utóbb úgyis idevándorolnak. Nagyobb – iskolás – gyerekeknél ez már nem feltétlenül szükséges, de gyereke válogatja.

Akarunk-e kandallót, bevállaljuk-e a takarítással, fahordással/tárolással járó koszolást? Van helyünk a fát zárt helyen tárolni?

Konyha, kamra:

kitchen-2165756_1920

Mennyit főzünk (most vagy később)? Szoktunk-e befőzni vagy valamikor a jövőben szeretnénk-e? Mennyi élelmiszert tárolunk? Inkább bevásárolunk több hétre előre vagy mindig csak azt vesszük meg, ami éppen szükséges? Milyen nagyobb konyhai eszközeink vannak (pl. víztisztító), akár olyanok is, amelyeket elöl kell hagyni? Például mi rendszeresen sütünk kenyeret, sokszor előre beállítjuk, hogy a kenyér reggelre készüljön el. A kenyérsütőgép dagasztás közben elég zajos, ezért kellett ennek egy olyan helyet keresni a lakásban (és ez nem feltétlenül a konyha), ami ajtóval zárható, hogy a hajnali kenyérsütés ne ébresszen fel minket egy szombat reggelen. Zavarnak-e a konyhai szagok és zajok? Igényeljük-e, hogy főzés közben is együtt legyünk a családdal vagy rálássunk a gyerekekre?

Étkező:

3bb1b95454121c541f1824b3d028c963

Formális étkezőt szeretnénk, vagy inkább egy családiasabb konyhába ülünk le enni? Zavar-e minket, ha az étkezőasztaltól rálátni a konyhai főzés nyomaira? Hányan ülünk le egyszerre enni? Hányszok és hány vendéget hívunk? Szoktuk-e evés közben nézni a TV-t?

Gyerekszoba:

f938ff26c3e67753cb0d7752d9b97d0c

Hány gyerekünk van? Ők hány évesek? Tervezünk még gyerekeket? Ha már unokáink vannak, ők mennyit tartózkodnak nálunk? A gyerekeink igénylik-e a külön kuckót, vagy inkább együtt vannak? Sokszor csak a szülők fejében él, hogy a gyerekeknek külön hálószoba kell, nekik erről – egy bizonyos életkorig – más a véleményük. Van-e, lehet-e a gyerekünknek olyan játéka, hobbija, ami több helyet igényel (pl. modellvasút)? Szükséges-e, hogy a gyerekek a szülők közelében aludjanak, vagy éppen ellenkezőleg, jobb, ha van egy bizonyos távolság a hálószobák között? Mennyire jó alvó a gyerekünk/gyerekeink? Könnyen felébred az éjszakai zajokra (ez esetben gondosan tervezzük meg a gyerekszoba és a fürdőszoba közötti távolságot) vagy az ágyúdörgés sem ébresztené fel? Szeret-e nyitott ablaknál aludni?

Hálószoba:

17ce0714f66978b3a054a5ba0c95874b

Milyen alvók vagyunk? Felébredünk-e minden apró zajra? Mennyire zavar a reggeli besütő nap? Akarjuk-e másra használni a hálószobát, mint alvásra (például itt vasalunk, számítógépezünk, olvasunk stb.)? Kell-e a hálószobában például háziállatnak helyet biztosítani? Amikor reggelente öltözködünk, készülődünk a párunk még alszik?

Fürdőszoba:

39b507d19a94c59d491b7e8069f7a5bd

Zavar-e minket, ha valaki még a fürdőszobában tartózkodik, miközben készülődünk (ha igen, felesleges dupla mosdót betervezni)? Vannak-e különleges igényeink (szauna, kétszemélyes kád). Milyen napszakokban használjuk a fürdőt (mindenki reggel fürdik vagy mindenki este vagy mindenki máskor)? Kell-e a fürdőszobában megoldani a mosást-teregetést? Szükség van-e külön bidére? Külön WC-t szeretnénk-e vagy egybe a fürdőszobával? Zavar-e minket, ha a vendégek vagy a szerelő, aki szerelés után kezet szeretne mosni is azt a fürdőszobát használja, mint mi? Milyen messze van a bejárattól a legközelebbi WC? Ha bejövünk a kertből/utcáról, biztos, hogy levesszük a cipőnket, hogy a mellékhelyiséget használjuk vagy átgázolunk az egész lakáson, ha sürgős dolgunk támad?

Hobbi, sport:

Van-e valamilyen hobbink, aminek helyet kell biztosítani? A gyerekek járnak-e olyan különórára, amihez speciális eszköz kell (pl. pianínó)? Van-e vagy tervezzük-e valamilyen tornaeszköz beszerzését (futógép, szobabicikli)?

Háztartási helyiség:

e706ad679ceee231dcc25121ac13740b

Kell-e, szeretnénk-e? (Én mindenképpen ajánlom, ha lehetőség van rá.) Mit tervezünk itt tárolni? Teregetünk vagy szárítógépet használunk? (Szárítógép-használat esetén is érdemes helyet találni a gépben nem szárítható ruhák teregetésére.) Kell-e ide gépészeti berendezéseket elhelyezni (pl. cirko). Lesz-e benne mosdókagyló, ha nem milyen messze van a legközelebbi fürdőszoba a háztartási helyiségtől (pl. beáztatni a ruhákat vagy kiönteni a szárítógép kondenzvizét)?

Ha érdekel, hogyan legyen az otthonod számodra tökéletesen használható: 3 tipp a jól működő otthonért

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük