Lakberendezés

Mit kezdjünk a felesleges holmikkal?

Az átlagos, romantikus amerikai filmek általában úgy végződnek, hogy a pár egymásra talál, nagy összeölelkezés, esküvő majd a „The End” felirat. Pedig az életben a történet lényege csak itt kezdődik. Talán távoli a hasonlat, de így van ez valahogy a lomtalanítással. Számos írást lehet olvasni, hogy hogyan lomtalanítsunk, az ember – legalábbis én – fellelkesül, aztán ott találja magát egy pár hét múlva úgy, hogy csak a kívánt holmi felétől vált meg és még mindig van kerülgetni való. Miért? Szerintem sokszor azért, mert egyszerűen nem tudunk mit kezdeni velük. Azt még könnyen eldöntjük, hogy mi az, ami kell és mi az, ami nem, de hogy ami nem kell, azzal mit csináljunk, az sokszor nem egyértelmű.

A körülöttünk halmozódó tárgyak többfélék lehetnek. Van a tényleges lom, ami már tönkrement és valószínűleg más sem tud mit kezdeni vele. Ezektől szerintem viszonylag könnyen mindenki megszabadul az éves, önkormányzat által szervezett lomtalanítás alkalmával.

Ha az éves lomtalanításról lecsúsztunk vagy sürgősen szeretnénk elszállítatni a felgyülemlett lomokat (pl. költözés esetén), fogadhatunk hivatásos lomtalanítót is. Ezek a cégek általában egyszeri díj + köbméter alapján számolt díj szerint dolgoznak. Elég a google-ba beírni, hogy lomtalanítás, egy csomó ajánlatot találhatunk. Az éves egyszeri ingyenes lomtalanítás mellett az Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. is foglalkozik külön megrendelésre lomtalanítással, bruttó 7366 Ft/m3-es áron.A nehezebb dió, a még használható, de általunk nem használt tárgyak. Ezeket nem szívesen dobjuk ki, viszont, mivel mi sem használjuk, ezért nálunk is csak porosodik. (Ide kapcsolódik egy apróság az ajándékokról. Ezúton üzenem minden ismerősömnek, hogy ha olyan ajándékot kap esetleg tőlem, amit nem használ és nem szívesen néz, nyugodtan dobja ki, adja tovább, nem fogok megharagudni érte, ne fájdítsa a szívemet azzal, hogy feleslegesen tárolja.) Mit kezdhetünk velük?

1.) Elajándékozzuk az ismeretségi körben valakinek. Jól működhet, ha az illető tényleg használni tudja, de engedjük meg neki, hogy a kérdésünkre, hogy szüksége van-e rá, nyugodtan mondhasson nemet. Hiszen ha nekünk nem kell, miért várjuk el tőle, hogy neki igen?

2.) Eladjuk: A ténylegesen jó állapotú cuccoknak találhatunk gazdát az aukciós, illetve apróhirdetés oldalakon (pl. www.vatera.hu, www.teszvesz.hu, jofogas.hu). Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy készítsünk róla egy képet, illetve lemérjük/megnézzük az adatait. A módszer hátránya, hogy így nem azonnal szabadulunk meg a kiszemelt dologtól, hiszen pár hétig eltarthat, míg valaki megveszi, illetve sok tárgy esetén macerás mindent leméregetni, lefotózni.

Az USA-ban a jó állapotú, de használt holmik eladására láttam egy jó szokást, ez az ún. garage-sale (garázs vásár). A tulaj kipakolja a ház elé a feleslegessé vált holmikat és az érdeklődők megnézhetik, megvehetik. Így pénz is van belőle és messzire se kell vinni. Már Magyarországon is többször lehet találkozni ezzel a kezdeményezéssel. Ha kedved van, te is meghirdethetsz egyet, de nálunk például a Művelődési Ház is szervez havonta garázsvásárt, ahol asztalt lehet bérelni.

Gyerekholmik, játékok, ruhák eladására a baba- és gyerekruha börzék vagy az aukciós oldalak használhatók, de akár ismeretségi körben is eladhatjuk a jó állapotú, de kinőtt ruhákat.

3.) Adományozhatjuk: Sok rászoruló van, aki esetleg szívesen fogadná a megunt ruháinkat, gyerekjátékokat stb.

  • A ruhákat leadhatjuk a Máltai Szeretetszolgálatnál (III. ker. Miklós u. 32, minden nap 7-20 óráig)
  • játékok, gyerekkönyvek: minden évben a már sokak által ismert „Mikulásgyár” fogadja az ilyen jellegű, jó állapotú(!) játékokat, gyerekkönyveket, tartós élelmiszereket. 2009-től már a Magyar Posta is részt vesz az akcióban, ezért a kisebb településen élőknek is lehetőségük van eljuttatni adományukat, csak a postán a csomagra rá kell, írni, hogy „Mikulásgyár”.
  • A segélyszervezeteken kívül az aukciós oldalakon keresztül is odaadhatjuk valakinek a már nem kellő tárgyainkat, vannak ún. 1Ft-ok aukciók is. Ezenkívül vannak különböző facebook csoporok is, ahol tovább lehet adni ezeket a tárgyakat, ezek sokszor településenként külön-külön alakulnak (budapesti például a Budapest minden ingyen).
  • Bútorok: Sok segélyszervezet nem foglalkozik bútorok közvetítésével, mert nem tudják megoldani a szállítást és a raktározást. Érdemes ezért közeli szervezettel próbálkozni. A Vöröskereszt budapesti szervezetei itt, a megyei szervezeteket itt találhatók. A cseriti viszont foglalkozik bútorokkal is, házhoz is jönnek érte.
  • Nagyon hasznos, a felajánlásokat és az igényeket összehozó portál a https://adjukossze.hu/, itt láthatjuk, hogy milyen szervezetnek mire van igénye és feltehetjük mi is a felajánlásunkat. Fontos, hogy csak olyan állapotú holmikat ajánljunk fel, amiket mi  magunk is elfogadnánk.

Külön kategóriát képeznek a veszélyes hulladékok. A már nem működő elektromos berendezések, akkumulátorok, használt sütőolaj veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket általában nem lehet lomtalanításkor kitenni, vigyük el őket a lakossági hulladékudvarokba. (A budapestiek itt találhatók, a vidékiekről a helyi önkormányzat tud felvilágosítást adni.)

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük