Lakberendezés

Kis lakásban boldogan

Az utóbbi időben az emberek jó része sokkal több időt töltött az otthonában, mint korábban, ilyenkor a nem megfelelően működő otthonok hibái különösen szembeötlőek és zavaróak lehetnek. Különösen nehéz helyzet elé állítja ez a helyzet azokat, akik kisebb lakásban laknak. Korábban már írtam egy bejegyzést néhány ötlettel, ami segíti egy jól működő otthon kialakítását, most következzen további hat ötlet a kényelmes, testre szabott otthon kialakításához.

1.       A kényeztető plusz. Gondold végig, NEKED mi a fontos és arra alakíts ki megfelelő környezetet. Ez egyénenként változó lehet, pl. relaxációs fürdőszoba; otthoni iroda; nagy, vendégfogadásra alkalmas étkezőasztal, olvasgatós kuckó stb. Persze mondhatnánk, hogy erre mind szükség van, de fel kell állítani a prioritásokat, hogy mi az, ami Neked személyesen fontos. Én például nemrég döbbentem rá, hogy mennyire fontos nekem egy olyan elvonulós kuckó, ahonnan kilátok a természetre. Viszont tudok nélkülözni egy nagyobb konyhát (még soha nem volt 4 nm-nél nagyobb konyhám – nem ideális, de élhető), nincs szükségem kádra a fürdőben és ha kell, egy laptoppal akárhol tudok dolgozni, nem igénylek külön dolgozószobát. Fontos, hogy ez a hely, amit meghatározol, ami a prioritási listádra kerül olyan legyen, ami feltölt, amihez pozitív érzések kapcsolódnak. Mert például lehet olyan ember, aki azt mondja, hogy a mosókonyha mindenképpen fontos számára, de kevés embert tudnék mondani, akinek a mosás-teregetés tevékenysége a kikapcsolódást, feltöltődést jelenti. Ha sikerül egy ilyen sarkot kialakítanod a lakásban, ami kényeztet, feltölt, már sokkal könnyebb más területeken kompromisszumokat kötni (mert kompromisszumok – főleg egy kis lakás esetén – mindig vannak).

Az ablakpárkányt egy kicsit kiszélesítve kényeztető olvasókuckót kaphatunk, az ülés alatt még plusz tárolóhelyet is nyerünk

Tárolás:

2.       Kacatmentesítés. Szerencsére mostanában elindult egy minimalista irányzat, így nem annyira ördögtől való megválni a nem használt holmiktól. (Gondoskodjunk róla, hogy jó helyre kerüljön, ami még használható, ehhez itt találsz ötleteket.) Hihetetlenül sokat jelent a mindennapi jó érzésünk szempontjából, amikor a tekintetünk nem akad meg a lakásban folyamatosan olyan cuccokon, amiket nem használunk, hanem csak olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyek pozitív érzéseket váltanak ki belőlünk. (Ha valaki még nem olvasta, nagyon tudom ajánlani a témában Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvét.) Nekem soha nem okozott gondot megválni attól, amit nem használok, de tudok a közvetlen környezetemben kettő olyan embert is, akinek igen. 🙂 Ilyen esetekben megkönnyítheti a kacatmentesítést, ha először csak egy átmeneti helyre kerülnek a kiszanálásra váró tárgyak, és bizonyos idő elteltével válunk meg tőlük végleg. Így biztos, hogy nem dobunk ki olyat, amire még szükség lehet és az elválást is megkönnyíti. Ebben az esetben fontos, hogy az tényleg csak egy átmeneti tároló legyen, meghatározott időközönként vegyük a fáradtságot és nézzük át ezeket, nehogy csak annyit érjünk el, hogy pl. a lakásból a tárolóba száműztük a holmikat! Illetve ha már túljutottunk a kacatmentesítés fázisán, korlátozzuk magunkat az új tárgyak beszerzését illetően, és tényleg csak azt vegyük meg, amire szükségünk van és találjuk ki azt is, hogy hova tesszük.

3.       Ruhatárolás – mosás – szárítás. Nagyon fontosnak tartom, hogy erre minden lakás megtervezésekor gondoljunk. Mert nem szerencsés, ha elkészül a lakás és a gyönyörűen berendezett, otthonos térbe bekerül egy szárítóállvány, amit aztán kerülgethetünk. Itt is figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat. Van, aki számára szentségtörés a szárítógép, más hálát rebeg azért, aki feltalálta. Kis lakásba, ahol nincs lehetőség külön mosókonyhát vagy teregetésre alkalmas gardróbot kialakítani én mindenképpen javaslom a szárítógép használatát.

   

4.  Multifunkcionális/átalakítható bútorok. Kis lakásban rengeteg helyet takaríthatunk meg multifunkcionális bútorok segítségével. Asztal, ami a falhoz tolva nappal iroda, de lehet vendégfogadáskor étkezőasztal is. Étkezőasztallá alakítható dohányzóasztal, kihúzható kanapé, lenyitható szekrényágy, felcsukható étkezőasztal, tárolós ülőke/pad, dobogó alá csúsztatható ágy, a sor szinte végtelen. A kialakításnál törekedjünk arra, hogy bár átalakítható bútorról van szó, minden funkcióját kényelmesen be tudja tölteni. Hiába spórolunk helyet azzal, hogy kinyitható kanapén alszunk, ha közben nem tudunk kényelmesen pihenni, mert az ágy kialakítása ezt nem teszi lehetővé.

Még egy gondolat arról, ha a nappalit használjuk hálószobának. Ilyen esetekben szerencsés, ha olyan a nappali kialakítása, hogy egy ajtóval leválasztható a lakás többi részéről és így kialakítható gyakorlatilag egy külön hálószoba. Véleményem szerint élhetőbb egy olyan kis lakás, ahol egy félszobát felhasználunk gardrób-mosókonyha funkcióra és így az elnyeli az összes tárolandó és nem-jó-ha-szem-előtt-van típusú cuccunkat (mint szárítóállvány, porszívó, felmosóvödör és társai) és a nappaliban alszunk egy jó minőségű, lenyitható ágyon, mintha bezsúfoljuk a félszobába a kétszemélyes ágyat (ami így már nem is lesz körbejárható) és kénytelenek vagyunk telezsúfolni a lakás többi részét tárolóbútorokkal és így persze a szárítóállványt is kerülgethetjük alkalomadtán. Persze ez életviteltől is függ; nem megoldható például, ha a család egyik tagjának munkarendje és pihenési szokásai jelentősen eltérnek a többiekétől.

5. Egyedi bútorok: A jobb helykihasználás érdekében áldozzuk rá a pénzt és méretre gyártott bútorokat használjunk. Ez a megoldás ugyan drágább, mintha valamelyik nagyáruház kínálatából szemezgetnénk, de hosszú távon megéri. Lehet például, hogy sokba kerül egy egyedileg gyártott, igényesen kialakított lenyitható szekrényágy, de még mindig sokkal olcsóbb, mint egy másik lakást venni azért, hogy egy külön hálószobát alakíthassunk ki.

6. Dekorációs tárolás: A tárolás kialakításánál szerencsés, ha inkább zárt tárolókat használunk (pl. stílusos kosarak, dobozok vagy zárható szekrény), mert így a kép rendezettebb, kiegyensúlyozottabb lesz. Azonban lehetnek olyan használati tárgyaink, amelyeket dekorációs célra is fel tudunk használni, így két legyet ütünk egy csapásra. A szem előtt lévő tárolóknál (dobozok, kosarak) különösen figyeljünk arra, hogy ezeknek is dekorációs értékük van, ne érjük be egy olcsó műanyaggal, válasszunk a lakásunk stílusához illőt.

Miért jó kis lakásban élni?

Sokaknak a kis lakás egy szükséges rossz, nagyobbra vágynának, csak ehhez az anyagi feltételek nem adottak. De ahelyett, hogy sopánkodánk azon, hogy mi mindent nem tehetünk meg vagy nem áll rendelkezésre kis helyen, próbáljunk meg az előnyeire koncentrálni:

–          Kevesebb pénzbe kerül megvásárolni, így egy drágább környéket is választhatunk magunknak.

–          Takarékosabban üzemeltethető

–          Önfegyelemre tanít a vásárlást illetően, hiszen erősen meg kell fontoljuk, hogy ha veszünk valamit, lesz-e helyünk azt elhelyezni. Ezzel pénzt és időt spórolunk.

–          Ha kirepülnek a gyerekek, nem maradnak kihasználatlan helyiségek.

–          Hetente több órát spórolhatunk azzal, hogy kisebb területet kell takarítanunk.

(Képek forrása a képre kattintva.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük