Kert

9 könnyen gondozható szárazságtűrő évelő

Egy kert szerintem akkor lesz könnyen gondozható, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek a helyi adottságoknak megfelelnek, így nem kényszerülünk arra, hogy mesterségesen egy helyszíntől eltérő mikroklímát tartsunk fent, sok anyagi és időbeli ráfordítással. (További tippek a könnyen gondozható kerthez itt.) Nálunk például kevesebb csapadék hull, mint a környező kerületekben, nem tudom miért, de már megfigyeltem, hogy míg máshol havazik, nálunk semmi és ugyanez igaz a nyári zivatarokra is. Az öntözés tehát kulcsfontosságú és rendszeres program. De nem mindegy, hogy napi szintű elfoglaltságot igényel, vagy elég csak a legnagyobb szárazságban időt szakítani rá. (Sajnos nincs öntözőrendszerünk, így ezt bizony egyelőre kézzel kell megoldanunk. De egyébként öntözőrendszer esetén is pazarló dolognak tartom a napi szintű locsolást, ha szép kertet fent lehet tartani e nélkül is.) Jöjjön tehát most 9 szárazságtűrő növény először az évelők köréből, amelyek kevés öntözéssel is beérik, nem igényelnek nagy törődést, ugyanakkor kellemes színfoltot jelenthetnek a kertünkben.

Magas évelők:

Jószagú cickafark (Achillea filipendulina)

A magas szárú évelők közé tartozik, 100-120 cm is lehet. Nincs nagy vízigénye, talajban is viszonylag igénytelen. Nagyon csoportokban ültetve mutat jól, különösen szép kék színű virágok társaságában (pl. ligeti zsálya – ld. lent). Nyáron virágzik.

Kasvirág (Echinacea)

Többféle fajtája is létezik ennek a kevés gondozással is beérő, mégis szépen virágzó évelőnek. Virágaiban – fajtától függően – általában júliustól szeptemberig gyönyörködhetünk.

Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida)

60-90 cm magas, a nyár második felében virágzó évelő növény, élénk napsárga virágaival üde színfoltja lehet a virágágyásnak. Bár ez a növény sem igényel sok gondozást, a meztelencsigák időnként előszeretettel fogyasztják sajnos.

Középmagas évelők:

Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

45-50 cm magas évelő, lila (ritkábban fehér) virágait május-júniusban hozza, de ha az elszáradt virágokat levágjuk, nyár végén másodvirágzásban is gyönyörködhetünk. 

Füzéres díszcsorba (Liatris spicata)

Igazán érdekes megjelenésű, 40-60 cm magasra növő, különleges és igénytelen évelő. Virágait a nyár második felében hozza, csoportosan ültetve mutat igazán jól.

Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

Nyár végétől egészen októberig virágzik, így akkor is színt visz a kertbe, amikor a többi évelő már lecsengett. Roppant igénytelen, jól viseli a megpróbáltatásokat.

Mint általában az évelőkre, a fenti növényekre is igaz, hogy télre visszahúzódnak a talajba, majd tavasszal újra kihajtanak. Az előző évi elszáradt szárakat kora tavasszal kell visszavágni, így télen is struktúrát adnak a kertnek és óvják a növényt a téli fagyoktól.

Alacsony évelők, talajtakarók:

Bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi)

Pozsgás leveleinek hála, ez a növény sem igényel sok öntözést (sőt a túlzott öntözés a gyökerek rothadását okozhatja!), és mivel betegségeknek is igen ellenálló, egyéb gondozást sem nagyon. Cserébe a nyár folyamán élénk rózsaszín virágai rögtön megragadják a tekintet. Kiváló talajtakaró, mely télen is zöld foltot alkot a kertben. A pinken kívül narancsos és sárga színben is kapható.

Dúsvirágú varjúháj (Sedum floriferum)

Ismét egy könnyen nevelhető, kevés vizet igénylő pozsgás, a dúsvirágú varjúháj (általában a varjúhájfélék kevés gondozást igénylő, ellenálló növények, érdemes több fajtáját is ültetni). Élénk sárga virágait június-júliusban hozza. 10-15 cm magasra nő meg, így kiváló talajtakaró.

Tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima)

Alacsony évelő, melynek kicsi, gömb alakú virágai fűszerű levelei fölé növő szárakon fejlődnek tavasztól nyár közepéig. Ha az elszáradt virágokat levágjuk, megnyújthatjuk a virágzási időt. Több színváltozata is kapható, így rózsaszín, fehér, halványlila, korallpiros dísze is lehet a kertünknek.

A fenti évelők mind sok napsütést igényelnek. Ha árnyékos területre keresel könnyen gondozható növényeket, olvasd el ezt a bejegyzést.

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük