Kert

11 bordó levelű növény, amivel feldobhatod a kerted

Korábbi bejegyzésekben már megosztottam egy-két szubjektív növényválogatást, amelyekkel könnyen gondozható sarkokat alakíthatunk ki, legyen az adott terület napos vagy árnyékos (ld. könnyen gondozható árnyékos növények és szárazságtűrő évelők). Ha szeretnénk egy kis érdekességet vinni a kertünkbe, érdemes a bordó levelű növények közül is választanunk. Ezek az év nagy részében felhívják magukra a figyelmet az átlagostól eltérő levélzetükkel, néhányuk ősszel is különleges levélszínnel ajándékozza meg a kerttulajdonost. A továbbiakban bemutatok 11 bordó levelű növényt (fákat, cserjéket és évelőket is), amellyel könnyen feldobhatjuk a kertünket. Ezek nagy része a könnyen gondozható kategóriába esik, így a lusta kertészek számára is sok örömet és kevés munkát tartogatnak.

Bejegyzés pin

Fák:

Vörös levelű japán juhar (Acer palmatum ‘Atropurpureum’)

Mostanában nagyon kedvelt díszfa. A vonzalom érthető is, hiszen különleges megjelenésű mind formáját, mind pedig a leveleit tekintve. Végleges mérete 3-5 méter közötti, így a családi házak kertjébe is jó választás lehet. Azonban helyét nagy körültekintéssel érdemes kiválasztani: inkább az árnyékos helyeket kedveli, mészérzékeny, a savanyú talajokat részesíti előnyben, emellett pára és vízigényes. Hát igen, ő nem annyira a könnyen gondozható eleme a listámnak. 🙂

Vörös levelű japán juhar
Vörös levelű japán juhar

Bordó levelű selyemakác (Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate)

A selyemakác is igen közkedvelt fafajta, köszönhetően a nyáron megjelenő és sokáig díszítő virágainak. A nevelése – főleg fiatalabb korában – nagyobb odafigyelést igényel, ilyenkor gyakori öntözésre van szüksége és a fagyra is nagyon érzékeny. Az utóbbi években pedig egy korábban még nem elterjedt kártevő, a selyemakác levélbolha támad meg sok növényt, amely egy ragacsos nedvet választ ki, beborítva ezzel a fa alatti területet, nem kis bosszúságot okozva a kerttulajdonosnak. (Felvenni a harcot ellenük permetezéssel lehet.)

Bordó levelű selyemakác
Bordó levelű selyemakác

Vérszilva (Prunus cerasifera)

Családi házak kertjében remekül megfér ez a díszfa, amely 4-8 méter magasra nő meg. Lombfakadástól lombhullásig díszít bordó leveleivel, kora tavasszal pedig rózsaszínű, apró virágaival. Fiatalabb korában több locsolást igényel, de egyébként igazán “gondozásmentes” fajta. Házunk előtt az utcafronton “lakik” egy méretesebb példány, én nagyon szeretem. Messziről látható már, igazán megragadja az ember tekintetét, tavasszal gyönyörű, mikor virágzik, bár termése van, ez nem sok és nem is nagyon nagy, így én csak a földön hagyom, nem kell összeszedni. Bár tankönyv szerint szereti a vizet, nálunk kénytelen a természetes csapadékkal beérni, de nem látom, hogy ez gondot jelentene neki (igaz, ez már több, mint 12-15 éves példány lehet).

Vérszilva
Vérszilva

Cserjék:

Bordó levelű rózsalonc (Weigela florida ‘Minor Black’ / ‘Alexandra’ / ‘Victoria’)

Május-júniusban virágzó cserje, van törpe változata (‘Minor Black’), amely csak 60-80 cm magasra nő meg és normál méretű (‘Victoria’, ‘Alexandra’), amely 1-2 méter magas lesz. A levelei bordós pirosak, amelyek árnyékos helyen bezöldülnek. A napos helyet kedveli, de a félárnyékot is tolerálja, könnyen gondozható cserje.

Bordó levelű rózsalonc
Bordó levelű rózsalonc

Bíbor cserszömörce (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ és ‘Lilla’)

Nagyon igénytelen, szárazságtűrő lombhullató cserje, ráérős kertészek álma, sok munka nincs vele. A ‘Royal purple’ változat elég magasra, 3-5 méter nő, viszont törpe változatban is kapható (‘Lilla’), amely csak 80-100 cm-re nő meg. “Tollas” virágai május-júniusban jelennek meg, ezért kapta angolul a “smoke tree” (füstös fa) elnevezést. 

Bíbor cserszömörce
Bíbor cserszömörce

Japán vérborbolya (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ vagy ‘Carmen’)

1,5-2 méter magasra növő bordó levelű, igénytelen cserje. A többi bordó levelű növényhez hasonlóan ez is a napos fekvést kedveli, árnyékban a levelei zöldes árnyalatúra változnak. Tavasszal nyílnak apró sárga virágai, amelyek finom illatot árasztanak. Egyetlen kevésbé előnyös tulajdonsága, hogy bizony tüskés, így megfontolandó az ültetése olyan kertekbe, ahol gyerekek is játszanak.

Japán vérborbolya
Japán vérborbolya

Törpe vérszilva (Prunus x cistena)

1,5-2 méter magasra növő lombhullató cserje, amely – nagyobb méretű testvéréhez hasonlóan – tavasszal fehér-rózsaszín virágaival is díszíti kertünket. Jól tűri a szárazságot, de az első évben azért gondoskodjunk a rendszeres öntözésről.

Törpe vérszilva
Törpe vérszilva

Bordó levelű bodza (Sambucus nigra ‘Black Lace’ , ‘Thundercloud’ vagy `Black Tower`)

3-5 méter magasra növő, lombhullató cserje, melynek létezik szeldelt levelű (‘Black Lace’), valamint oszlopos (`Black Tower`) változata is. Május-júniusban nyílnak illatos, fehér-rózsaszín virágai, melyekből finom bodzaszörp készíthető, de az augusztusra beérő termése is sokféleképpen felhasználható. (Figyelem! Ezeken kívül a többi része mérgező!) Napos helyet kedvel, de egyébként igénytelen, kevés gondozást igénylő cserje.

Bordó levelű bodza
Bordó levelű bodza

Évelők:

Vörös horgas sás (Uncinia rubra ‘Firedance’  vagy ‘Everflame’)

Feltűnő, törpe fűféle, amely a 30-40 cm-es magasságra nő meg. Napos, félárnyékos fekvést kedvel, vízigénye közepes, tűző napon akár sűrűbb öntözésre is szükség lehet.

Vörös horgas sás
Vörös horgas sás

Bíborlevelű tűzeső (Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ vagy ‘Melting Fire’)

Félárnyékos helyet kedvelő, alacsony növekedésű évelő, melynek ‘Palace Purple’ változata bordó leveleivel díszít, de kaphatóak sárga, zöld, világosbarna színű változatok is. Télizöld évelő, tehát a leveleit a tél folyamán is megtartja, virágaival júniustól augusztusig díszít.

Bíbor levelű tűzeső
Bíbor levelű tűzeső

Bordó lombú varjúháj (Sedum José Aubergine)

Napos helyet kedvelő, szárazságtűrő, igénytelen évelő, amely bordó leveleivel és rózsaszín virágaival hívja fel magára a figyelmet, akkor, amikor a nyári virágok nagy része már elvirágzott.

Bordó lombú varjúháj
Bordó lombú varjúháj

Remélem, mire idáig eljutottál találtál egy-két kedvencet magadnak. Legközelebb megosztok néhány kerttervezési tippet, hogy mire érdemes figyelni a bordó lombú növények ültetésekor.

(A képek forrása a képre kattintva tekinthető meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük