Kert

7+1 ötlet a gyommentes kerthez

Tavasszal az ember általában hatalmas lelkesedéssel áll neki a kertészkedésnek, de úgy július környékére csökken a lendület, ekkor ugyanis gőzerővel támadnak a gyomok. Én is sokszor elcsüggedtem ilyenkor, mert úgy éreztem, hiába küzdök, nem tudom megnyerni a gyomnövényekkel folytatott háborút, maximum néhány csatából kerülhetek ki győztesen. Az évek során ezért próbáltam minél több trükköt, módszert ellesni, hogy minél könnyebb legyen a kertet gyommentesen tartani és ezáltal is könnyebben gondozható legyen a kertünk. Íme most 7+1 ötlet, ami a gyommentes, kevés gondozást igénylő kerthez segíthet.

Gyommentes kert pin

Új ágyások kialakításakor

Ha nagyon gazos területet szeretnél művelésbe vonni, a következő módszerekkel veheted fel a harcot a gyomok ellen:

  1. Fekete fóliával való takarás. Sikeresen alkalmazható, ha egy összefüggő területet szeretnénk gyommentessé tenni, amin főleg alacsonyabb, lágyszárú gyomnövények találhatók. Ekkor egyszerűen takarjuk le fekete mezőgazdasági fóliával, a széleken gondosan lesúlyozva azt, így a gyomok nem jutnak napfényhez és vízhez, illetve a hőmérséklet is jelentősen megnövekedik a napsugárzás hatására a fólia alatt, így idővel (legalább 4-6 hét, hűvösebb időben akár 8-10) elpusztulnak. Ezt követően már könnyebben eltávolíthatjuk őket.
  1. Papírral való takarás. Másik, az előzőhöz hasonló, de műanyagmentes, környezetbarátabb módszer, ha többrétegű hullámpapírral borítjuk a területet (ezek lehetnek régi karton dobozok is szétszedve), majd a papír alaposan belocsoljuk, erre került némi komposzt, végül pedig mulcsként pl. fenyőkéreg. Ebben az esetben a papír elfojtja a gyomnövények növekedését, ugyanakkor nem szükséges a folyamat végén felszedni, mivel remekül el fog komposztálódni a talajban.
Ágyás kialakítása karton takarással
Ágyás kialakítása karton takarással
  1. Totális gyomirtó. A legkevésbé környezetbarát, de igen hatékony módszer a totális gyomirtóval való permetezés. Ezek a glifozát tartalmú szerek a növények levelein keresztül szívódnak fel, általában 2-3 hét után az adott növény kipusztul. (Figyelem, ez mindent kivisz, dísznövények közelében csak nagyon körültekintően alkalmazzuk és mindig megfelelő védőruházatban! Az anyag rákkeltő, használata nem veszélytelen, több országban már korlátozták az alkalmazását, illetve betiltását tervezik, így tényleg csak akkor használjuk, ha nagyon muszáj.)

Már meglévő ágyásokban

Ha már kialakítottad az ágyásokat, és csak a “szokásos” karbantartásra van szükséged:

  1. Talajtakarás: Alapszabály: ha kevés gondozást igénylő kertet szeretnél, SOHA ne hagyj földfelületet fedetlenül. Egy cm2-t sem. Itt fognak ugyanis a gyomok legelőször megjelenni. A talajtakarásra többféle lehetőség kínálkozik:
  • Mulcs: Természetes alapanyagú, díszkertekben általában fenyőkéreg, fadarálék, veteményesben lehet fűnyesedék, szalma. A fenyőkérget – ha mást nem használunk kiegészítésként takarásra – 10 cm-es vastagságban érdemes teríteni, ekkor már képes visszaszorítani a gyomokat. Mivel természetes anyag, így egy idő után pótolni szükséges azt, ami lebomlott. (Ha geotextilre tesszük, 5 cm a szükséges minimum.)
  • Geotextil: Önmagában nem alkalmas talajtakarásra, de a mulcsnak remek kiegészítője. Minél vastagabb, annál hatékonyabban szorítja ki a gyomokat. A 150 g/m2-es sűrűségű már jó, a 200-300 g/m2 az ideális. Viszont arra figyeljünk, hogy legyen a bele ültetett növényeknek helye növekedni, a tövek környékén hagyjunk elég helyet, illetve terjedő tövű növényeknél ne használjuk (vagy folyamatosan vágjuk szükség esetén). Két textil találkozásánál 20 cm-es átfedéssel terítsük le az anyagot, a méretrevágást pontosan végezzük, hogy pl. a szegély és a textil között ne maradjon szabad felület.
  • Kavics, kőzúzalék: A mulccsal szemben előnye, hogy nem bomlik le az évek során, viszont mesterségesebb, épített jellege van, így körültekintően kell alkalmazni. Egy mediterrán vagy egy modernebb kertben jól mutathat, egy romantikus kertben inkább meghagynám az utak takarására.
Ágyások takarása kaviccsal
  • Talajtakaró növények: Természetbarát megoldás, bár kis türelmet igényel. A talajtakaró növényekből egyaránt találhatunk árnyékos helyre, illetve napos ágyásba valót is, azonban ennél a megoldásnál el kell telnie néhány évnek, mire a talajtakarókból álló állomány összezár és betölti a gyomvisszaszorító funkcióját. Addig kitartóan kell kézzel gyomlálnunk.
Talajtakarás növényekkel
  • Sűrű növényültetés: Ha a növényeinket elég sűrűn ültetjük, ezzel is megvalósulhat a talajfelület takarása, hiszen egy zárt évelőágyába egyszerűen nincs hely már a gyomnövények számára. (Amíg a növények megnőnek, kiegészítésképpen alkalmazhatunk mulcsos takarást.)
Talajtakarás sűrűn ültetett növényekkel
  1. Sokszor keveset: Jártadban-keltedben gyomlálj, apránként haladj. A gyomlálás nem feltétlen kijelölt hétvégi program. Ha sétálsz a kertedben, kiviszed pl. a szemetet és elmész egy ágyás mellett, húzd ki azt a pár szál gazt, amit látsz, nem kell megvárni, míg nagyobb mennyiség kinő. Este kimehetsz megcsodálni a kertedet vagy reggel a kertben sétálva iszod meg a reggeli kávéd, közben feltöltődsz és néhány gyomtól is megszabadulhatsz.
  1. Körültekintő öntözés: Fontos, hogy csak a dísznövényeket öntözd, ne adj feleslegesen vizet a gyomnövényeknek. Ezért inkább a csepegtető öntözést részesítsd előnyben az ágyások esetében az esőztetés helyett.
  1. Csak lassan, megfontoltan: Ha egy gyomos területből szeretnél díszkertet kialakítani és nem kertépítő végzi el a munkát, akkor azt ajánlom, apránként haladj. Mindig csak akkora területet alakíts át, amelynek a karbantartásával elbírsz. Egy frissen kialakított ágyás több munkát igényel az első egy-két évben, mint később, ha kevés időd van a kerttel foglalkozni, jobb, ha annyi a munka, ami még belefér az idődbe. A többi területet elég úgy kialakítani, hogy fűnyíróval karbantartható legyen.

+1 Szerszámok, amelyek segítségedre lehetnek a gyomok elleni küzdelemben a klasszikus ásó és kapa mellett:

  • Gyomégető: Létezik gázos és elektromos változat. Jól használható pl. térkövek fugáinál vagy betonrepedéseknél kinövő gazok esetében.
Gyomégető
  • Gyomkiszúró és horihori kés: Keskeny kiszúró a karógyökerű gyomoknál is hatékonyan bevethető.
Gyomkiszúró
Hori-hori kés
  • Tolikapa: Nagyobb egybefüggő területek gyommentesítésére használható, új ágyások kialakításánál szuper!
Tolikapa

Ha szívesen olvasnál további ötleteket gondozásmentes kert témában, kattints ide. Az összes bejegyzést a könnyen godozható kert kialakításához itt találod.

A képek forrása a képre kattintva látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük