Lakberendezés

5 szokás, amivel mindig kacatmentes lesz az otthonod

Az előző bejegyzésben minden rendezett otthon alapját képező selejtítéshez adtam tippeket, hogy még azok is könnyebben végig menjenek ezen a folyamaton, akik megrögzött gyűjtögetők. Most, hogy már reményeim szerint megszabadultál minden felesleges kacattól, adok néhány olyan ötletet, amelyet ha beépítesz a mindennapjaidba, gyerekjáték lesz a kacatmentes otthont fenntartani.

Minimalista otthon

1. Adománydoboz

A selejtezés során gyakran akadunk bele olyan tárgyakba, amelyek nekünk már nem jelentenek értéket, de mások még szívesen használnák. Az ilyen tárgyak felhalmozódását úgy akadályozhatjuk meg, ha kinevezünk egy dobozt ezeknek. Nálunk erre a célra egy nagy doboz szolgál a gardrób szekrény aljában. Ha a kezembe akad például egy ruha, amit már nem hordunk, vagy kapunk egy tárgyat, amit tudom, hogy nem fogunk használni, akkor az bekerül ide. Ha a doboz megtelik, elvisszük a Cseritibe. Így nem hevernek a szekrényben olyan tárgyak, amelyekre ránézve arra gondolok “Jaj, ha legközelebb megyünk a Cseritibe, ne felejtsük el ezt is elvinni”, így minden egy helyen van. Mikor egy tárgy bekerül a lakásba, rögtön dönteni kell róla: használni fogjuk (akkor helyet keresünk neki) vagy nincs rá szükségünk (akkor megy az adománydobozba. A “talán használni fogom”, “végül is jó lehet” nem megfelelő válasz. Ha eddig nem éreztük égető hiányát a kapott tárgynak, akkor valószínűleg a jövőben is elleszünk nélküle. Itt se felejtsük, attól, mert valami pénzbe (akár nem is kevés pénzbe) került, még nem feltétlenül jelent nekünk értéket. Ha csak tároljuk, anélkül, hogy használnánk, nemhogy értéket nem képvisel, de még költségünk, fáradtságunk is van vele.

Adomány doboz

2. Ruhavásárlás – színtípus szerint

Érdemes egy kicsit utána olvasni a színtípusoknak (tavasz, nyár, ősz, tél) vagy elmenni egy színtanácsadásra. JELENTŐSEN leegyszerűsíti a vásárlást, ha tudjuk, milyen színpalettáról érdemes választanunk. Kevesebb ruha is elég, hiszen egy színpalettán egymáshoz illő árnyalatok vannak, így minden ruhadarabunk illeni fog a másikhoz. Nemcsak nőknek érdemes ezzel foglalkozni, hanem férfiaknak is! Egy személyi stylist nagyon sokat tud segíteni ebben. Nem olyan ordító összeg és abszolút megtérül a későbbi vásárlásaink során (nagyon tudom ajánlani Szemes Nórát, kedves és profi :)).

3. Rejtett holmik otthona

Ha nem akarunk egy tárgyról azonnal döntést hozni, hajlamosak vagyunk azt a lakáson kívül elhelyezni. Pincében, padláson, tárolóban. Ez azért nem jó megoldás, mert így kikerül a mindennapi látóterünkből. Nem okoz naponta kényelmetlenséget, akár el is felejtkezhetünk róla, és a cuccok a rejtekhelyen csak gyűlnek-gyűlnek. Tanácsosabb, ha inkább kijelölünk az ilyen holmiknak is egy dobozt, polcot. Ha egy évig nem veszünk innen ki valamit, tudhatjuk, hogy arra valószínűleg nincs is szükségünk. A padláson, tárolóban érdemesebb olyan holmikat tárolni, amik szezonálisan, amit valószínűleg elő fogunk venni a következő időszakban is (korcsolya, szánkó, karácsonyfadísz,bicikli stb.)

4. Tudatos vásárlás

Csak olyan holmit vegyél meg, amire TÉNYLEG szükséged van. Ez nagyon alapvetőnek hangzik, de sokszor hajlamosak vagyunk elcsábulni egy akciós felirat láttán. Pedig ami most akciós, arra valószínűleg lesz még a jövőben engedmény másik áruházban, felületen is, ezért felesleges beleugrani egy vásárlásba. Ne feledjük, ha nem használjuk majd rendszeresen az így megvásárolt tárgyat, akkor nemcsak, hogy pénzt nem spóroltunk meg vele, hanem egyenesen felesleges költségbe vertük magunkat. Ugyanez igaz mindenféle ketyerére, ami az életünket hivatott megkönnyíteni. Nem mondom, hogy ne vegyünk ilyeneket, de gondolkodjunk rajta pár hétig, hogy biztos szükségünk van-e rá, vagy esetleg ki tudjuk-e váltani valamilyen más eszközzel az adott funkciót. Például nekünk nincs vízforralónk. Volt, csak elromlott. Persze először rögtön megnéztük a kínálatot, hogy milyet is vennénk helyette,választottunk, megrendeltük, de hibásan érkezett, visszaküldtük. Aztán a következő készülék megrendelése csak csúszott, halasztódott. Végül rájöttem, nincs is igazán szükségünk egy vízforralóra. Egy bögre teának a vizet megmelegítjük a mikróban, ha több kell, két pillanat alatt az indukciós főzőlapon. Így is nagyon pici a konyhában a pultfelület, felesleges még egy gépet rátenni. A morzsaporszívó ugyanez. Volt, mert kaptuk, használtuk is, de mivel elromlott, már nem vettünk helyette másikat és nem is érezzük hiányát.

Bevásárló táskák

A tudatos vásárlás igaz az élelmiszerekre is. Mikor tervezzük a hétvégi vagy jövő heti menüt, nézzük meg, mi fog lejárni, vagy milyen bontott élelmiszer van, amihez már régen nyúltunk, ezzel elkerülhetjük, hogy sok minden felhalmozódjon a kamránkban. Vezessünk listát a fagyasztónk tartalmáról. Először kicsit munkaigényes megcsinálni, de fenntartani már gyerekjáték.

5. Rendszeres vizsgálat

Bár már túl vagyunk a nagy selejtítésen, fontos, hogy ezt egy rendszeres tevékenységgé tegyük. Évente egyszer menjünk végig a lakáson, hiszen változnak a szokásaink, igényeink, amire két éve szükségünk volt, azt nem biztos, hogy most is használjuk. A szezonális holmiknál ezt megtehetjük a szezonváltáskor, de a többi holmit se felejtsük ki. Legyen ennek egy dedikált ideje, pl. az év kezdetén, a nyári szabadság alatt, a tavaszi nagytakarításkor. Nem kell ennek feltétlenül napokat igénybe vennie, elég ha napi 15 percet rászánunk egy-egy fiókra, szekrényre és apró lépésekkel haladunk.

A kacatok között külön kategóriát képviselnek a papírok. Ezek hajlamosak észrevétlenül felhalmozódni a lakás következő pontjain. Nem foglalnak eleinte kimondottan sok helyet, viszont a rendetlenség érzését nagyban növelik. A következő bejegyzésben ahhoz adok tippeket, hogy a papírhalmokkal hogyan birkózz meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük