Lakberendezés

3 tipp a jól működő otthonért

Az előző bejegyzésben végigvettem azokat a kérdéseket, amiket szerintem mindenképpen érdemes végiggondolni mielőtt építkezésbe vagy felújításba fogunk. Most jöjjön további három tipp, hogy otthonunk nekünk megfelelő, jól működő hely legyen.

  1. Hajléktalan tárgyak idegyertek!
jesus-hilario-h-311382-unsplash

Érdemes megfigyelni, hogy milyen helyeken gyűlnek fel a lakásban a holmik. Ezek általában olyan tárgyak, amiknek nincs kijelölt helye, vagy a kijelölt hely nem esik kézre. Tervezzük úgy leendő otthonunkat, hogy ezeknek is otthont teremtünk. Nálunk például ilyen “hajléktalan” tárgyak gyűjtőhelye volt a hűtőszekrény teteje, itt kötöttek ki az egyébként az étkezőasztalra pakolt, de onnan étkezéskor eltávolított holmik. Például a naponta használatos vitaminok, gyógyszerek, a megszerelendő apró gyerekjátékok, a megragasztandó hűtőmágnes és hasonlók. Oké, tehát ezeknek kézreeső, de esztétikus tárolási mód kell. Így a szerelendő dolgok a spejzba lettek száműzve egy dobozba, a vitaminok pedig egy esztétikus kosárba.

Lehet, hogy gyerekünk a fürdőszoba szennyestartó helyett mindig a szobája padlójára hajigálja a szennyest? Tegyünk egy szennyestartót az ő szobájába is!

A gyerekek óvodai/iskolai rajzai mindig az étkezőasztalon vagy a konyhapulton landolnak? Tegyünk egy szép kosarat vagy egy fali irattartót a közelébe, ahova tehetjük ezeket.

leo-rivas-25478-unsplash

2. Ne a lakásban készüljünk a maratonra!

Ha már van egy alaprajzi elképzelés, érdemes elővenni egy piszkozati példány és színes ceruzával berajzolni a közlekedő útvonalakat. Mire gondolok?

  1. Rajzold be, hogy ha hazaérkezel a nagybevásárlásból, hogyan fogod kipakolni a vásárolt élelmiszert? Milyen messze van a konyha/kamra a bejárattól? Ha több körben kell kipakolni a vásárolt holmikat le tudod-e valahol pakolni például az előszobában, vagy cipővel fogsz átmenni az egész lakáson, ha a lakás túlsó végében van a konyha és a kamra?
  2. Ha a vendégeket a teraszon szeretnéd vendégül látni, akkor az italokkal megrakott tálcákkal kényelmesen ki tudsz-e lépni a teraszra? Vagy kerülgetni kell a bútorokat? Ha valami kimaradt, át kell vágnod az egész lakáson, hogy értemenj?
  3. Ha valaki mosdóba szeretne menni, megteheti ezt úgy, hogy a többiek nem hallják és a szagok sem szűrődnek ki? Át kell mennie a vendégnek az egész lakáson vagy van elhelyezve úgy is WC, hogy a lakás intimebb részét nem kell érinteni a használatához? Ha hazaérkezve az egyetlen vágyad, hogy mihamarabb elérd a mellékhelyiséget, át kell ehhez menned az egész lakáson?
  4. Milyen útvonalon közlekedsz, ha hazaérkezel a munkából és átöltözöl? Hogy teszed le a szennyes ruhát? Fürdéshez magaddal viszed a tiszta ruhát? Hova teszed a szennyest? Aki mos, hogyan gyűjti össze a ruhákat, a mosott ruhát hol szárítja meg, vasalja ki és teszi el?

3. Ellenőrizzük a végeredményt!
Ha kész van egy vázlatos alaprajz, érdemes a napi tevékenységeink közben azon gondolkodni, hogy azt hogyan végeznénk el az elképzelt alaprajz szerinti lakásban? Nem ütköznének-e az egyes családtagok igényei, megfelelően szolgálnának-e minket az egyes funkciók.

Ha megfelelőnek tűnik az alaprajz, készítsünk hozzá bútorozási tervet. Furcsának tűnhet ebben a fázisban azon gondolkodni, hogy konkrétan milyen bútorokat és hova teszünk, de így elkerülhető az a helyzet, hogy az építkezés után csapjunk a fejünkre: “Ha ez az ajtó 10 cm-el arrébb volna!”

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük