Kert

8 növény, amelynek ültetését megbánhatod

Előfordulhat, hogy megtetszik egy növény a kertészetben vagy egy ismerősnél, és betelepítjük a kertünkbe, anélkül, hogy tüzetesebben utána olvasnánk a jellemzőinek, habitusának, majd néhány év múlva rádöbbenünk: az ellenségünknek sem kívánnánk ilyen kertlakót.

Most bemutatok 8 olyan növényt, amely bár szép, de nagyobb körültekintést igényel a telepítése. A felsorolásban szereplő növények erőteljes növekedésűek, gyakran háttérbe szorítják a körülöttük élőket és/vagy nehezen kiirthatók. Mindig legyünk résen, ha egy növény jellemzésében olyan jelzőkkel találkozunk, mint “tarackoló”, “rizómákkal terjed”, “erőteljes növekedésű”. Nem azt mondom, hogy ilyen növényt nem lehet ültetni, csak számoljunk azzal, hogy nagyobb energiákat kell fordítsunk a kordában tartására, ennek tudatában mérlegeljünk a választáskor.

Podagrafű

Erőteljes növekedésű talajtakaró évelő, amely hamar, nagy területeket képes befutni, akár a többi növény kiszorításával is.

Menta

Fűszernövény ágyások gyakori lakója, a nyári citromos limonádé elengedhetetlen kelléke. Azonban ha nem akarjuk, hogy hamarosan a többi fűszernövényt kiszorítsa, inkább cserépben próbáljuk meg nevelni.

Borostyán

Kétféle hobbikertész van, aki imádja a borostyánt és aki utálja. Tény és való, ha nem tartjuk karban, ez az örökzöld növény képes mind függőlegesen, mind pedig vízszintesen nagy területeket befutni, más növényekre is felfutni, akár kerítéseket, házfalakat megbontani, mivel a legkisebb repedést is kihasználva kapaszkodik, kúszik tovább. (Saját tapasztalat: egy sokéves tégla kerítésre futtatta az előző lakó, a borostyán simán átfúrt a téglák között, ha hagyjuk, veszélyessé vált volna előbb-utóbb a kerítés. Kiirtani sem egyszerű, többszöri ásás, gyomirtás szükséges.)

Vadszőlő

A borostyánhoz hasonlóan imádják vagy gyűlölik. Alapvetően két fajtája van, a kacsos, amelynek szüksége van valamilyen támrendszerre, amelyen felfuthat (pl. hálós kerítés) és a tapadókorongos, amely az egyenes házfalon is tud kapaszkodni.

Trombitafolyondár

Könnyen elbűvölhet minket ez a növény, hiszen igen dekoratív zöld leveleivel és piros/sárga tölcséres virágaival. Azonban hamar az ellenségünké válhat ha nem vigyázunk, mivel igen erőteljes növekedésű, könnyen lebonthatja a tetőt, bekúszhat a cserepek alá, megrogyaszthatja a kerítést, kiirtása sem egyszerű.

Bambusz

Több fajtája is megél a mi éghajlatunkon ennek az egyébként magas díszítőértékű, örökzöld növénynek. Ami miatt mégis felkerült a listára, az a rendkívüli terjedő képessége. Rizómákkal terjed, egy-két év alatt teljesen behálózza a talajt; ha nem korlátozzuk, hamarosan már a szomszédnál is lesz belőle. Ha valaki ennek ellenére a kertjébe szeretné költöztetni, mindenképpen megfelelően erős gyökércsapdában vagy dézsában tegye.

Nyugati ostorfa

Ellenálló, a szennyezett városi levegőt jól tűrő fa, ugyanakkor magról is nagyon könnyen szaporodik, és mivel magjait a madarak előszeretettel fogyasztják, hamar megvan az utánpótlás. Nagyon sokszor lehet találkozni a kertekben magról kikelő példányokkal, amik, ha rossz helyen nőnek (pl. rózsabokor tövében, repedések között) igen nehezen eltávolíthatóak. Jelentős, látványos virága nincs és az őszi lombszíne sem éppen dekoratív.

Ecetfa 

Viszonylag alacsony növekedésű fa, amelyet azonban a köznyelvben sokszor összekevernek az invazív bálványfával, amely a 3-5 méter magasra növő ecetfával ellentétben 20-25 méter magasra is megnő, nagyon agresszívan, a többi növényt kiszorítva terjed. A szaporodáshoz az ecetfának sem kell segítséget igénybe vennie, ugyanis gyökérsarjakat nevel, emiatt folyamatos kordában tartást igényel. Ezért némileg kárpótol különleges formája és dekoratív őszi lombszíne. Ugyanakkor a nedve bőrirritációt válthat ki, ezért metszését kesztyűben végezzük!

(Képek forrása képre kattintva.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük